Project

General

Profile

Bug #1443

DVB-S signal problems cause buffer/clients to drop

Added by Andy Brown about 10 years ago. Updated almost 10 years ago.

Status:
Fixed
Priority:
High
Assignee:
Category:
Streaming
Target version:
-
Start date:
2012-12-02
Due date:
% Done:

100%

Estimated time:
Found in version:
3.3.148~g696de24-dirty
Affected Versions:

Description

Updated TVH to a more recent code build from git master (previously running my own branch), xbmc is now having issues and it seems to be related to signal problems from the satellite dish.
My tuners aren't 100% signal quality so they do occasionally drop quality causing the odd Transport error indicator. Earlier versions of TVH seemed to handle these fine, occasionally I got XBMC stutter but then resume the feed (expected really). But now what happens is you get the stutter, XBMC then freezes completely and in the TVH log I get:

Dec 02 10:34:12 [WARNING]:TS: Montage DS3103/TS2022/ASTRA: 11,307,000 kHz Vertical (Default (Port 0, Universal LNB))/PopGirl: Transport error indicator
Dec 02 10:34:12 [WARNING]:TS: Montage DS3103/TS2022/ASTRA: 11,307,000 kHz Vertical (Default (Port 0, Universal LNB))/PopGirl: MPEG2VIDEO @ #2333: Continuity counter error
Dec 02 10:34:12 [WARNING]:TS: Montage DS3103/TS2022/ASTRA: 11,307,000 kHz Vertical (Default (Port 0, Universal LNB))/PopGirl: MPEG2AUDIO @ #2334: Continuity counter error
Dec 02 10:34:13 [WARNING]:TS: Montage DS3103/TS2022/ASTRA: 11,307,000 kHz Vertical (Default (Port 0, Universal LNB))/PopGirl: Transport error indicator, 9 duplicate log lines suppressed
Dec 02 10:34:13 [WARNING]:TS: Montage DS3103/TS2022/ASTRA: 11,307,000 kHz Vertical (Default (Port 0, Universal LNB))/PopGirl: MPEG2VIDEO @ #2333: Continuity counter error, 1 duplicate log lines suppressed
Dec 02 10:34:13 [WARNING]:TS: Montage DS3103/TS2022/ASTRA: 11,307,000 kHz Vertical (Default (Port 0, Universal LNB))/PopGirl: MPEG2AUDIO @ #2334: Continuity counter error, 1 duplicate log lines suppressed
Dec 02 10:42:10 [INFO]:htsp: 192.168.55.15 [ xbmc2 | XBMC Media Center ]: Disconnected
Dec 02 10:42:10 [INFO]:subscription: "192.168.55.15 [ xbmc2 | XBMC Media Center ]" unsubscribing from "Pop Girl" 
Dec 02 10:42:10 [INFO]:htsp: @/share/locale/en/LC_MESSAGES/libc.mo: Write error -- Broken pipe
Dec 02 10:42:19 [INFO]:htsp: Got connection from 192.168.55.15
Dec 02 10:42:19 [INFO]:htsp: 192.168.55.15: Welcomed client software: XBMC Media Center
Dec 02 10:42:19 [INFO]:htsp: 192.168.55.15 [ XBMC Media Center ]: Identified as user xbmc2

The interesting part here is the corrupted htsp line about broken pipe and libc.mo
I've upgraded one of my XBMC clients to Frodo (Openelec build), the other is still on Eden, both exhibit the same problems so I don't believe its a client issue, it started when I pulled my local branch to tvh master so assume its something there. Will slowly revert back to try and determine the PR thats done it.

History

#1

Updated by Andy Brown about 10 years ago

  • Assignee deleted (John Törnblom)

XBMC when it freezes and stops with the write error in TVH as follows:

XBMC log:

19:31:36 T:2709420864 WARNING: CVDPAU::DrawSlice - VdpDecoderRender long decoding: 40 ms, dec: 3, proc: 0, rend: 0
19:32:15 T:2709420864 WARNING: Previous line repeats 1 times.
19:32:15 T:2709420864 WARNING: CVDPAU::DrawSlice - VdpDecoderRender long decoding: 35 ms, dec: 3, proc: 0, rend: 0
19:32:22 T:2709420864 WARNING: CVDPAU::DrawSlice - VdpDecoderRender long decoding: 35 ms, dec: 2, proc: 1, rend: 1
19:32:28 T:2709420864 WARNING: CRenderManager::WaitForBuffer - timeout waiting for buffer
19:32:32 T:2709420864 WARNING: Previous line repeats 1 times.
19:32:32 T:2709420864 WARNING: CVDPAU::DrawSlice - VdpDecoderRender long decoding: 32 ms, dec: 2, proc: 0, rend: 0
19:32:34 T:2726206272   ERROR: AddOnLog: Tvheadend HTSP Client: ReadMessage - Failed to read packet (Connection timed out)
19:32:34 T:2726206272   ERROR: AddOnLog: Tvheadend HTSP Client: ReadMessage - not connected
19:32:34 T:2717813568   ERROR: Previous line repeats 23425 times.
19:32:34 T:2717813568 WARNING: CDVDMessageQueue(audio)::Get - asked for new data packet, with nothing available
19:32:34 T:2726206272   ERROR: AddOnLog: Tvheadend HTSP Client: ReadMessage - not connected
19:32:36 T:2709420864   ERROR: Previous line repeats 203914 times.
19:32:36 T:2709420864 WARNING: CDVDMessageQueue(video)::Get - asked for new data packet, with nothing available
19:32:36 T:2726206272   ERROR: AddOnLog: Tvheadend HTSP Client: ReadMessage - not connected

#2

Updated by Adam Sutton almost 10 years ago

Andy,

Check if you're tuners are now running in raw/full rx mode, if they are try disabling and see what effect it has.

Also since you're running you're own code can you first check with a vanilla tvheadend/master build. Just to rule anything out that you've included.

Also worth picking up a new pvr.hts build as I added a few reconnection fixes recently. Though they're probably not related to this.

Adam

#3

Updated by Adam Sutton almost 10 years ago

  • Status changed from New to Need feedback
#4

Updated by Andy Brown almost 10 years ago

Sorry for the delay, working away a few times so not getting the change to play about!

First thing I did was revert to the main tree/master to make sure, same thing. I also reverted a few revisions back and same thing.

Tuners are running in Full:
Dec 2 21:10:03 tvserver tvheadend2484: dvb: Adapter /dev/dvb/adapter0 will run in full mux mode
Dec 2 21:10:09 tvserver tvheadend2484: dvb: Adapter /dev/dvb/adapter1 will run in full mux mode

Will try toggling to see what difference that makes (And look that up, hadn't noticed the PR/update there and its effects)

But one thing I've found, I increased the timers in the xbmc pvr add-on section (30 seconds and 10 seconds) and I'm now not getting a total drop when a single frame is dropped, it just stutters then carries on so perhaps the low timers weren't helping on poor signal.

Will give this a go a bit longer, see if its helped/resolved it and then try the raw/full part.

(Will leave this open for now until I can confirm if thats ok?)

#5

Updated by Andy Brown almost 10 years ago

Bit of an update, still having problems :(

I swapped tuners 'Full mux reception' to OFF, but made no difference (These are PCI tuners so from what I understand it shouldn't make a difference?)

Reverted to the git/master too, same issues. I've not updated the pvr.hts client so I'll try that. (Currently on 1.1.0 from openelec frodo beta)

Again what seems to happen is it gets disconnected, I've ran pings to ensure the network doesn't drop and it doesn't loose a packet, data transfers fast enough and its gig speeds (It did work fine until around 3 weeks ago).

TVH log shows:

Dec  8 09:56:11 tvserver tvheadend[2484]: htsp: 192.168.55.15 [ xbmc2 | XBMC Media Center ]: Disconnected
Dec  8 09:56:11 tvserver tvheadend[2484]: subscription: "192.168.55.15 [ xbmc2 | XBMC Media Center ]" unsubscribing from "BBC One HD" 
Dec  8 09:56:11 tvserver tvheadend[2484]: htsp: 192.168.55.15 [ xbmc2 | XBMC Media Center ]: Write error -- Broken pipe
Dec  8 09:56:23 tvserver tvheadend[2484]: htsp: Got connection from 192.168.55.15
Dec  8 09:56:23 tvserver tvheadend[2484]: htsp: 192.168.55.15: Welcomed client software: XBMC Media Center
Dec  8 09:56:23 tvserver tvheadend[2484]: htsp: 192.168.55.15 [ XBMC Media Center ]: Identified as user xbmc2

And xbmc shows:

09:56:09 T:2696936256 WARNING: CVDPAU::DrawSlice - VdpDecoderRender long decoding: 32 ms, dec: 3, proc: 0, rend: 0
09:56:19 T:2708486976 WARNING: Previous line repeats 1 times.
09:56:19 T:2708486976   ERROR: AddOnLog: Tvheadend HTSP Client: ReadMessage - Failed to read packet (Connection timed out)
09:56:19 T:2708486976   ERROR: AddOnLog: Tvheadend HTSP Client: ReadMessage - not connected
09:56:19 T:2752510784   ERROR: Previous line repeats 3051 times.
09:56:19 T:2752510784 WARNING: CDVDMessageQueue(audio)::Get - asked for new data packet, with nothing available
09:56:19 T:2708486976   ERROR: AddOnLog: Tvheadend HTSP Client: ReadMessage - not connected
09:56:20 T:2696936256   ERROR: Previous line repeats 173231 times.
09:56:20 T:2696936256 WARNING: CDVDMessageQueue(video)::Get - asked for new data packet, with nothing available
09:56:20 T:2708486976   ERROR: AddOnLog: Tvheadend HTSP Client: ReadMessage - not connected
09:56:30 T:2696936256   ERROR: Previous line repeats 1241651 times.
09:56:30 T:2696936256 WARNING: CRenderManager::WaitForBuffer - timeout waiting for buffer

(Clocks are out slightly accounting for the differing times)

I'm a bit stumped with this one! The net result is that at random times on any channel xbmc playback freezes, the counters continue in xbmc but the picture has frozen and can only be restarted by going back to the EPG and starting the stream again (which makes sense from the xbmc/tvh logs as its disconnected the htsp stream).

In XBMC the timeouts are set to: 41 seconds connect timeout, 21 seconds response timeout (Huge just to test really)

#6

Updated by Andy Brown almost 10 years ago

  • Status changed from Need feedback to Fixed
  • Assignee set to Andy Brown
  • % Done changed from 0 to 100

Found the core problem here, a faulty kernel driver for the network card in the TVH server causing occasional dropped packets which of course caused the clients to fail/drop.

Closing as not related to TVH.

Also available in: Atom PDF