Project

General

Profile

Stuttering video with raspberry Pi 2 and tvheadend

Added by steve steve 3 months ago

Hi,
I've just set up a TV hat for my raspberry Pi 2. Everything seems to be set up OK and I can listen to radio channels across my local network via the browser interface without a problem, however TV channels are another matter. If I attempt to play TV channels they all stutter, stopping and starting frequently.
I have searched for a possible remedy but can't find one. I've tried connecting devices with network cables but that doesn't make any difference. I've tried overclocking the Raspberry Pi a bit but that doesn't help. I think theoretically the Raspberry Pi should work OK and if I play a video across the network and at the same time look at status there are 0 transport errors and 0 continuity errors. As I'm new to using TVheadend I'm not sure what could be happening or what can be done to improve things.
If anyone can suggest something I can try I'd appreciate it.

Steve


Replies (3)

RE: Stuttering video with raspberry Pi 2 and tvheadend - Added by Hiro Protagonist 3 months ago

What codec is used for digital TV in your country?

If it's MPEG-2, you'll need an MPEG-2 license to enable the hardware codec on your pi, you can get one here: https://codecs.raspberrypi.com/

RE: Stuttering video with raspberry Pi 2 and tvheadend - Added by steve steve 3 months ago

Hiro Protagonist wrote:

What codec is used for digital TV in your country?

If it's MPEG-2, you'll need an MPEG-2 license to enable the hardware codec on your pi, you can get one here: https://codecs.raspberrypi.com/

Hi, I'm sorry for the late reply but I've been trying to find out what codec is used in the UK but haven't succeeded. I did get the one for MPEG-2 but it hasn't made any difference.
I had a look at status on TVheadend and took a screen shot of the information. Could it be that the signal from my Arial is too weak? Having said that I know not a lot about it.

Steve

tvheadend status.JPG (41.8 KB) tvheadend status.JPG tvheadend status

RE: Stuttering video with raspberry Pi 2 and tvheadend - Added by Mark Clarkstone 3 months ago

Hi Steve,

What are you using to power the Pi? if you're not using a good quality power supply, e.g, the official Pi one it's not surprising that you're having issues. I had a similar issue and it was down to the cheap power supply not being able to power the Pi (in my case Pi 3) and TV HAT fully.

If you still stuck, I'm more than happy to help via teamviewer/remote desktop - just ping me on IRC. I'm mpmc in #hts on Libera.chat. Available throughout the day UK time.


Hiro, codecs, unless he's actually using the Pi for playback and transcoding won't matter here, the DVB-T here still uses MPEG2 and T2 uses h264

    (1-3/3)